Friday 17 January 2014

OSTRVO VATRE I LEDA - IV deo

Obilaskom prelepe okoline jezera Myvatn, duboko smo zašli u istočnu polovinu Islanda. Područje na kojem živi samo 14.000 stanovnika. Pustinjski pejzaži isprepletani poljima lave, vremenski uslovi koji se za kratko vreme mogu preokrenuti. Na ovom prostoru postoji samo jedan zakon, zakon prirode. Putnike često mogu da zadese ozbiljni problemi, ako loše procene vremenske prilike i "ne osluškuju" šta priroda ima da kaže. 

Put prema vodopadu Dettifoss

Jedno od takvih područja je put prema najmoćnijem vodopadu Evrope, Dettifossu. Dolina koju useca reka Jokulsa a Fjollum pripada Nacionalnom Parku Vatnajokull. Reka izvire ispod ledene kape najvećeg islandskog glečera Vatnajokulla, presecajući visoravan u unutrašnjosti do samog severa Islanda gde se uliva u Oxarfjordur. Na svom putu reka skupi ogromnu količinu vode sa visokih platoa. 

Dettifoss (www.northiceland.is)

Dettifoss je najveći vodopad Evrope po količini izbačene vode, sa prosečnim protokom od 193 m3/s. Širok je 100 metara i ima pad od 45 metara, gde je ogromna količina vode "isklesala" kanjon Jokulsargljufur.

Mokar i oduševljen, Dettifoss

Zbog velike količine vode koja vas zapljuskuje sa svih strana, duži boravak pored vodopada nije moguć. Gotovo je sigurno da ćete biti potpuno mokri, što može biti veoma opasno ako nemate rezervnu odeću. Dettifoss nije lep kao većina atrakcija Islanda, ali je mesto na kome ćete osetiti moć prirode i naučićete da je poštujete. Uzvodno od Dettifossa nalazi se vodopad Selfoss sa padom od 11 metara.

Vodopad Selfoss

Vožnja rutom 1 ka istočnim fjordovima, može se gledati kao posebna atrakcija. Fantastični pejzaži koje formiraju prostrana polja oskudne vegetacije iz kojih izviru neobični planinski vrhovi. Imate utisak da se nalazite u nekom paralelnom svetu, u nekom SF filmu. Upravo je ovaj deo ostrva privukao mnoge filmadžije, kojima je Island idealna lokacija za "ulogu" neke druge planete i neobičnih svetova. 
  
Magični prizori istoka Islanda


Da je istočni deo ostrva najređe naseljeni deo zemlje, pokazuje podatak da najveći grad, Eggilstađir ima svega 2.260 stanovnika. Kao i većina "većih" gradova na Islandu ima aerodrom sa redovnim letovima za Rejkjavik.

Putnike na istoku Islanda najviše privlače fjordovi koje vode okeana duboko usecaju. Nekada je ovaj deo zemlje bio pokriven ledenim glacijalnim pokrivačem, koji je otapanjem leda "isklesao" udubljenja u kopnu i omogućio morskoj vodi da prodre duboko u njega. Najposećeniji fjord je Seydisfjordur, luka u koju uplovljavaju poznati kruzeri. Iz ove luke plovi redovna linija "Smyril Line" za Farska ostrva (Torshavn) i Dansku (Hirtshals).


Smyril Line uplovljava u fjord (www.smyrilline.com)

Od Seydisfjordura dalje prema jugu pružaju se Mjoifjorđur, Eskifjođur, zatim veliki Rejđarfjorđur, Faskruđsfjordur, Stođvarfjorđur i Berufjorđur. Svaki od ovih fjordova ima naseljeno mesto sa razvijenom lokalnom zajednicom. Iako mali, ovi, za islandske uslove gradovi, imaju fabrike ribe i rukometaške klubove, pošto je to najpopularniji sport na Islandu. Fabrike za preradu ribe su uglavnom akcionarska društva i u njima u slučaju velikih ulova rade svi meštani danonoćno. Nije važno ko je ko u mestu, da li je lekar, advokat, ribar ili mesar. Kada je potrebno udružuju se, jer posle svi imaju koristi od toga. Od prirode se uzima, ali se i poštuje. Prosečnom Evropljaninu to je teško da razume, ali na Islandu je to zakon. Čovek ne prilagođava prirodu sebi, već uči kako da živi u skladu sa prirodom, poštujući njene zakone.


Stođvarfjorđur

Kroz živopisne fjordove, ruta 1 vodi na jug pored mesta Đupivogur do najvećeg grada na jugoistoku, Hofn-a, ribarskog grada poznatog po najboljem jastogu na Islandu. Smešeten je u blizini Hornafjordur fjorda. Početna je tačka za obilazak glečera Vatnajokull, i možda najveće atrakcije na Islandu, Jokulsarlon lagune glečera. U Hofnu možete posetiti interesantnu izložbu glečera i videti priču o ekspediciji na Vatnajokull.



Hofn

80 kilometara zapadno od Hofna, nalazi se jedinstvena prirodna pojava, laguna glečera Jokulsarlon. Laguna je zapravo glacijalno jezero koje se uliva u more. U nju se spušta led sa krakova glečera Breiđarmerkurjokull i kreira jedinstven prizor. 

Jokulsarlon laguna glečera


Neverovatan pejzaž koji formiraju sante leda svih nijansi od bele do plave boje, pravi su magnet za posetioce. Lagunu je moguće obići amfibijom ili čamcem "Zodiac": Vožnja amfibijom traje 30-40 minuta, zodijakom jedan sat.



   Amfibija, Jokulsarlon

Cena vožnje amfibijom je 4.000 ISK (26 eura), zodijakom 6.500 (41 euro). Prednost obilaska lagune plovilima je što možete prići santama leda, ploviti između njih, sve vreme od vodiča slušati priču o nastanku lagune i videti izbliza foke koje su stalni stanovnici Jokulsarlona.

Santa leda, Jokulsarlon

Boja santi leda u laguni nastaje kao posledica prelamanja svetlosti sunčevih zraka. Isto parče leda može da promeni boju više puta u toku dana. Laguna stalno menja izgled, i po boji i po obliku leda u njoj, nikada nije ista. Koliko god puta da je posetite, imaćete drugačiji doživljaj.


Spektakularni prizor, Jokulsarlon

Laguna glečera je često korišćena za scene poznatih svetskih filmova. Najpoznatija je po mestu snimanja James Bonda. Prvo 1985. godine, film "View to a Kill", zatim 2002. godine, film "Die Another Day", kada je laguna zatvorena na dva meseca, da bi se zaledila za potrebe snimanja scene jurnjave kolima po zaleđenoj laguni.


Scena iz filma "Die Another Day" (www.jamesbondwiki.com)

Ovaj kraj Islanda je retko naseljen pa nalaženje smeštaja može biti veliki problem. 13 km od lagune u pravcu Hofn-a, nalazi se Hali Country Hotel koji u svom sklopu ima restoran sa domaćom hranom. Cene su za islandske uslove veoma povoljne, uz izvanredan smeštaj i uslugu. Cena dvokrevetne sobe sa doručkom (Švedski sto) za dvoje, kreće se od 115 do 175 eura. Prosečna večera u restoranu je 30-40 eura. U ovom kraju zemlje i nemate nekog drugog, boljeg izbora. U sklopu kompleksa hotela nalazi se muzej posvećen jednom od najvećih pisaca na Islandu, Thorbergur Thorđarson-u. Inače, Island je zemlja sa najviše pisaca po glavi stanovnika. Svaki deseti Islanđanin ima objavljenu knjigu.


Thorbergur muzej i kulturni centar

Noćenje u blizini lagune glečera ima pozitivnu stranu, jer možete doživeti jutro u laguni. Tada su boje leda još intenzivnije. Sante leda koje su prethodni dan bile u sredini lagune, sutradan već mogu zaploviti okeanom. 


Led napušta lagunu i ulazi u more

Na izlasku iz lagune, na prelepoj plaži od crnog vulkanskog peska, možete posmatrati sante leda koje izlaze iz lagune i ulivaju se u more.

Borba sa ledom

Ruta 1 u pravcu zapada vodi  do rezervata prirode rta Ingolfshofdi, 30-ak kilometara od Jokulsarlona. Ovde možete uplatiti turu razgledanja rezervata sa glavnom atrakcijom, posmatranjem pafina (tukana). Cena je oko 4.000 ISK (26 eura).

Rezervat prirode, Ingolfshofdi (www.hof1.is)

Tura je sama po sebi atrakcija jer uključuje vožnju traktorom preko prostranih crnih plaža do rezervata prirode koji štrči iz vode i vulkanskog peska.

Ingolfshofdi tura

Rezervat je dobio ime po Ingolfuru Arnarsonu, prvom doseljeniku na Island. Smatra se da je upravo na ovom mestu prvi put kročio na ostrvo. Na samom rtu postoji spomenik posvećen njemu.

Pafin

Najveća atrakcija rezervata su omiljene ptice na Islandu, pafini (tukani). Oni su zapravo zaštitni znak Islanda. Ingolfshofdi jedno je od mesta gde možete videti ove simpatične ptice. Najviše ih ima na Vestman ostrvima, na jugozapadu zemlje. Na Ingolfshofdiju se mogu videti razne vrste ptica. Posebnu pažnju privlači Great Skua (Stercoranus Skua). Morska ptica, poreklom sa Farskih ostrva.

Great Skua

Put nas dalje vodi ka Skaftafellu, jednom od centara Nacionalnog parka Vatnajokull. Nekada samostalni nacionalni park, pruža bogat sadržaj posetiocima. Od pešačenja po atraktivnim stazama parka, do ture po glečerima pod punom zaštitnom opremom. 

Lednik Skaftafellsjokull

Najveća atrakcija parka je Svertifoss vodopad, u prevodu Crni vodopad. Drugačiji od svih vodopada koje smo videli na Islandu. Karakterišu ga stubovi bazaltne lave, poput onih na Giants Causeway-u u Severnoj Irskoj. Ime je dobio po crnoj boji stene vulkanskog porekla. 

Crni vodopad - Svertifoss

Na putu ka Rejkjaviku prolazimo područjem gde su česte prostrane plaže sa crnim vulkanskim peskom. Nastaju kao posledica vulkanskih erupcija koje tope glečere i uz velike poplave raznose pepeo i ostali vulkanski materijal po okolini. Često je dolazilo i do ozbiljnih poplava uz rušenja mostova, puteva i evakuacije stanovništva. Racionalni Islanđani su se dosetili da na takvim deonicama izgrade metalne montažne mostove sa jednom trakom.

Montažni most na jugu Islanda

Najjužnije naselje na ostrvu je selo Vik, 180 km od Rejkjavika. Najveće je naselje u krugu od 70 km, iako ima samo 290 stanovnika. Poznato je po najlepšoj crnoj plaži na Islandu, sa poznatim obeležjem - crnim stenama koje izviruju iz mora.

Vik

Vodopad Skogafoss je još jedna atrakcija na jugu Islanda. Nalazi se na nekadašnjim liticama morske obale. Vremenom se obala pomerila za oko 5 km kao posledica vulkanskih aktivnosti i napredovanjem obalske linije prema moru. Nalazi se na reci Skogar i ima pad od 60 metara.

Skogafoss (www.winterwonderland.is)

Putovanje po Islandu polako se bliži kraju. Uživamo u neobičnoj lepoti polja lave i nailazimo na trenutno najpoznatiji vulkan na ostrvu, "ubicu" aviosaobraćaja Evrope Eyjafjallajokull. 

U podnožju vulkana Eyjafjallajokull

Na putu ka aerodromu u Keflaviku prolaze mi kroz glavu slike svega što smo, moj dobar prijatelj i najbolji drug za putovanja, Bojan i ja videli na dalekom Islandu. Proputovali smo skoro celu Evropu, ali ovoliko prelepih mesta u jednoj zemlji još nismo videli. I opet nismo videli sve. Ostaje žal za nekim udaljenim i nepristupačnim delovima zemlje, bogatim čudima prirode. Island je magičan, lep, surov, dramatičan, neponovljiv... Mogao bih da nabrajam do sutra, ali znam samo jedno, vratiću se opet! Možete se kladiti u to!

KRAJ

No comments:

Post a Comment